orebro.se

Välkommen till skolbio hösten 2017!

Vi börjar ta emot bokningar måndag 28 augusti.

Du bokar per telefon 21 60 90 eller 21 60 85. Priset är 20 kr per person.
Vi fakturerar alla skolbiobesök i slutet av terminen, och du får betala för alla platser du bokat, oavsett om ni var färre som faktiskt kom på filmen.
Avbokningar/ändringar måste göras senast sju (7) dagar före föreställning.
Det går bra att avboka via e-post.
Kontrollera på den bekräftelse som vi skickar att alla uppgifter stämmer.
Handledningar finns att hämta för vissa filmer. Se länk vid respektive film.

Hämta skolbioprogrammet som pdf

Vill du lära dig mer om film, och hur du kan använda film i skolan? Roxy erbjuder kurser för såväl lärare som elever; dels om filmberättande i stort, dels som samtal om en film ni sett på Roxy. I första hand sker samtalen på Roxy i samband med visning, men vi kan också komma ut och prata film i skolan.

Vi kan även ge stöd eller handledning till lärare för diskussioner med eleverna. Enklast och billigast sker också det i samband med skolbiovisning.

Om ni vill arrangera en egen visning av en film utanför vårt ordinarie program går det som vanligt utmärkt, och vi hjälper gärna till med att hitta en film som passar ert ämne. Vi visar också ofta filmer som elever själva gjort; flera skolor arrangerar årligen egna filmgalor hos oss.

Mer information om och bokning av samtal, fortbildning osv: e-posta johan.mollberg@orebro.se

Sameblod

Sameblod
Kl. 9.00 11 - 15 september
Tema: Historia, moral, samhälle och politik, tonår/skola/sex, kulturmöten/kulturkrockar
Rekommenderas från högstadiet
Svenskt/samískt tal, svensk text

Filmhandledning

Läs mer

Sverige 2017
Regi: Amanda Kernell
110 minuter

Sameblod är en stark film om Elle-Marja som går i nomadskola och bestämmer sig för att bryta med sitt samiska arv och bli svensk.

Det är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap, hjälteskap och uppror, skam och skuld. En film som berör och upprör och manar till viktiga samtal om individuell och nationell historieskrivning.

 

Livet enligt Nino

Livet enligt Nino
Kl. 9.30 18 - 22 september
Tema: Moral, samhälle/politik, hälsa och droger
Rekommenderas från åk 2
Holländskt tal, svensk text
80 minuter

Filmhandledning

Läs mer

Nederländerna 2015
Originaltitel: Het leven volgens Nino
Regi: Simon Van Dusseldorp

När åttaårige Ninos mamma plötsligt dör rasar vardagen samman för hans familj. Pappan är oförmögen att ta hand om sina barn och Nino och hans storebror får klara sig själva, vilket innebär att de gör lite som de vill. Nino har en kanin som han pratar med. När det talas om fosterhem och installeras övervakningskameror i hemmet tar sig pappan samman. En ovanlig blandning av dråpliga situationer och djupaste allvar.

Vinnare av Malmö stads stora barnfilmpris på 100 000 kronor under barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF 2015!
Juryns motivering: “Filmen behandlar ett svårt ämne, en förälders död, på ett känsligt och humoristiskt sätt. Filmen fångar åskådarens uppmärksamhet direkt och visar ett barns perspektiv. En välregisserad film med fina scenerier, foto och skådespeleri.”

 

Mikr o Gasolin

Mikro och Gasolin
Kl 9.30 25 - 29 september
Tema: Mobbning , sagor och äventyr, naturvetenskap , tonår/skola/sex
Rekommenderas från åk 6
Franskt tal, svensk text
87 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Frankrike 2016
Originaltitel: Microbe et Gasoil
Regi: Michel Gondry
105 minuter

Daniel är 14 år. Han tilhör de mindre killarna i klassen och kallas Mikro. Han älskar att teckna, funderar en hel del på sexualitet och existentiella frågor. När Théo börjar i klassen hittar Daniel en kompis som är lika udda som han själv. Théos stora intresse är motorer och teknik och han får därför öknamnet Gasolin.
Trötta på att vara missförstådda bestämmer de sig för att bygga ett eget fordon, lämna allt och söka friheten ute på vägarna. Resan blir en prövning i tålamod och samarbete, men med mycket humor i blir det ett fantastiskt äventyr, som får killarna att växa.En både knasig och varm skildring av ungdomlig vänskap som kallats för Michel Gondrys bästa sedan Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Måste gitt

Måste gitt
Kl 9.00 2 - 6 oktober
Tema: Moral, samhälle och politik, kulturmöten/kulturkrockar, språk
Rekommenderas från åk 9
Svenskt tal, svensk text
97 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Sverige 2017
Regi: Ivica Zubak

I Måste gitt följer vi Metin, en ung man i en av Stockholms förorter. Metin förenar sin småkriminella tillvaro med konstnärsdrömmar. Han skriver dagbok om allt han ser och gör där namn och platser dokumenteras i minsta detalj. När boken försvinner tar Metins liv en helt ny vändning.

Filmen, som med ett säreget driv förenar humor och allvar, är en bra utgångspunkt för samtal om klassfrågor, segregation och skapandet som utväg.

 

I Am Not Your Negro
Kl. 9.00 9 - 13 oktober
Tema: Historia, politik, kulturmöten/-krockar
Rekommenderas för gymnasiet
Engelskt tal, svensk text
93 minuter

Läs mer
USA 2016
Regi: Raoul Peck

Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King Jr. var alla framträdande människorättskämpar, och de blev alla hänsynslöst lönnmördade. Deras tredje gemensamma nämnare är vännen, författaren James Baldwin. Innan Baldwins död 1987 påbörjade han sitt sista verk, en krönika om sina tre vänner och deras tragiska livsöden. Raoul Pecks hyllade I Am Not Your Negro tar avstamp i Baldwins anteckningar, för att utforska den afroamerikanska historien och vad det innebär att vara svart i USA i dag. Oscarsnominerade Samuel L. Jackson utgör rösten som Baldwin. Filmen vann publikens pris vid sin premiär under Toronto filmfestival.


Fucking Åmål

Fucking Åmål
Kl 9.00 16 - 20 oktober
Tema: Jämställdhet/genus, Filmklassiker
Rekommenderas från högstadiet
Svenskt tal, utan text
90 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Sverige 1998
Regi: Lukas Moodysson

Fucking Åmål är Lukas Moodyssons geniala film om att vara rastlös tonåring i gränslandet mellan barn och vuxen. Den beskriver hur unga människor i sitt sökande efter identitet och sexualitet begränsas av en trångsynt och intolerant omgivning. Framför allt är Fucking Åmål en allmängiltig film om vikten av att tro på sig själv och rätten att bli accepterad för den man vill vara.

Framför allt är Fucking Åmål en allmängiltig film om vikten av att tro på sig själv och rätten att bli accepterad för den man vill vara.

Klas Klättermus

Klas Klättermus & de andra djuren i Hackebackeskogen
kl 9.30 23 - 27 oktober
Rekommenderas från åk 1
Svenskt tal
73 minuter

Läs mer

Norge 2016
Svenska röster: Daniel Norberg, Per Andersson, Lill Lindfors, Vanna Rosenberg, Erik Haag, mfl. 
75 minuter

Klas Klättermus och hans små vänner i Hackebackeskogen lever farligt. Den glupske Mickel Räv och de andra rovdjuren vill inte skaffa mat på hederligt vis utan hotar ständigt med att äta upp dem. När Stickan Igelkott dessutom försöker att äta upp Farmor Skogsmus är det dags att skriva en lag för att stoppa laglösheten i skogen och till sin hjälp tar de Bamsefar. Nu ska alla djur i skogen vara vänner och det är förbjudet att äta upp varandra. Men Mickel Räv är fortfarande hungrig ...

 

Dolda tillgångar

Dolda tillgångar
Kl. 9.00 6–10 november
Tema: Genus, samhälle/politik, historia
Rekommenderas från åk 9
120 minuter

Läs mer

USA 2016
Regi: Theodore Melfi
Originaltitel: Hidden Numbers

Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson var tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Trion krossade alla kön- och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort.


Oskars Amerika

Oskars Amerika
Kl. 9.30 13–17 nov
Rekommenderas från åk 5
Norskt tal, svensk text
79 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Norge 2017
Regi: Torfinn Iversen

Ibland måste Oskar ta hand om sin mamma istället för tvärtom. Plötsligt en dag säger hon att hon ska på en resa till Amerika och Oskar måste bo hos morfar i en liten by i norra Norge. Morfar är vresig men Oskar får en kompis i Levi, en lite udda figur som aldrig går någonstans utan sin vita ponny. När Oskar och Levi ger sig på att poppa popcorn går det överstyr och Levis hus brinner ner. De måste gömma sig och finner ingen annan råd än att hoppa ner i båten och ro till Amerika.


Dröm vidare

Dröm vidare
Kl. 9.00 20–24 november
Tema: Moral, samhälle/politik, genus, missbruk
Rekommenderas från högstadiet
90 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Sverige 2017
Regi: Rojda Sekersöz
90 minuter

Mirja (Evin Ahmad) måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. När hon lyckas få ett jobb som hotellstäderska börjar hon leva ett dubbelliv. Hon slits mellan sin sjuka mamma och sina gamla vänner, som varit som hennes riktiga familj. Dröm Vidare har beskrivits som
"en efterlängtad käftsmäll om vänskap, lojalitet, identitet och klass" och är på samma gång verklighetsnära och drömsk.

Dröm Vidare hade världspremiär i huvudtävlan (Dragon Award) på Göteborg Film Festival 2017 där den blev dubbelt prisbelönt; med Publikpriset och Svenska kyrkans Angelospriset.


Jag, Daniel Blake
Kl. 9.00 27 november - 1 december
Tema: Moral, samhälle/politik
Rekommenderas från gymnasiet
Engelskt tal, svensk text
100 minuter

Läs mer

Storbritannien 2016
Regi: Ken Loach

'Jag, Daniel Blake" handlar om den 59-årige snickaren Daniel (Dave Johns) som på grund av sjukdom blivit arbetslös. Enligt hans läkare bör han inte jobba under en längre period, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven. Detta resulterar i att han blir utan sjukpeng och tvingas bli aktiv arbetssökande för att få statligt bidrag. Daniels dagar fylls av febrila försök att fylla i rätt blanketter och sitta i telefonkö. Tillsammans med Katie (Hayley Squires), en arbetslös ensamstående mamma som också fastnat i det krångliga byråkratiska systemet, försöker de få rätt mot myndigheterna. Deras vänskap ger dem bägge styrka att orka kämpa mot ett sjukt system som oftast mer stjälper än hjälper de drabbade.

'Jag, Daniel Blake' belönades med Guldpalmen vid Cannes filmfestival.


När Marnie var där

När Marnie var där
Kl 9.30 4 - 8 december
Tema: Jämställdhet / genus, andra konstuttryck, litteratur på film, mobbning
Rekommenderas från åk. 6
Japanskt tal, svensk text
103 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Japan 2014
Regi: Hiromasa Yonebayashi

Anna ska tillbringa sommaren på Hokkaido. Tanken är att den fuktiga luften ska lindra hennes astma. Hon fördriver tiden med att dagdrömma, övertygad om att hon står utanför den osynliga cirkeln som de flesta människor tillhör. Då träffar hon Marnie, en flicka som inte dömer utan låter henne vara precis som hon är. De två blir snabbt vänner, men det är något med Marnie som är annorlunda. Något som får Anna att börja undra vem hennes nyfunne vän egentligen är …

 


Pingvinresan 2

Pingvinresan 2
Kl. 9.30 11 - 15 december
Rekommenderas från åk. 3
82 minuter

Läs mer

Frankrike 2016
Regi: Luc Jacquet

Luc Jacquet är tillbaka med en ny hisnande vacker naturupplevelse. Den här gången följer vi en ung pingvin som ger sig ut på sin allra första resa. Ciceron är en 45-årig pingvin som minns sina egna äventyr när han ser sin yngre släkting utmana rädslor och upptäcka en ny, stor värld runtomkring sig.

Det har gått 12 år sedan den Oscarbelönade Pingvinresan gjorde sitt triumftåg över världen. Nu kommer uppföljaren. Regissören Luc Jacquet har återvänt till Antarktis och använt både u-båtar och drönare för att komma den unika miljön så nära in på livet som möjligt. Resultatet går, precis som föregångaren, rakt in i både hjärta och hjärna!


 

Följ oss