orebro.se

Skolbio

Bio Roxy visar skolbio för alla skolor i Örebro. Alla skolbiofilmer i det fasta programmet kostar 20 kr per person. Programmet hittar du här.

Om ni vill arrangera en egen visning av en film utanför vårt ordinarie program går det utmärkt, och vi hjälper gärna till att hitta en film som passar ert ämne om ni inte själva har bestämt er för en specifik film. Priset blir dock ett annat (se nedan för information om biosalonger och priser). En del skolor har också egna filmgalor med filmer som eleverna själva gjort; det ger en extra dimension till ens egna film att se den på en riktig biograf.

Skolbions syfte är att ge möjlighet att bedriva undervisning med filmens hjälp, men även att introducera barn och ungdomar till biografen och filmen som konstart och medium.

Att ha undervisning om och med film i skolan är viktigt av flera anledningar. Liksom teater och litteratur förmedlar filmen en uppfattning om hur världen ser ut. Filmen är ett lika bra diskussionsunderlag som litteratur.

Vi måste också vara medvetna om den stora roll rörlig bild spelar för vår världsbild, med tanke på att mycket av den skapas genom film och TV. För att kunna vara kritisk till informationen är det viktigt att känna till den rörliga bildens språk, varför ämnet filmkunskap bör tas upp i skolan.

Barn och ungdomar är stora konsumenter av rörlig bild; därför är det viktigt att skolan tar upp filmen i undervisningen och berättar om den och med den, diskuterar mediets språk och innehåll och barns och ungdomars relation till det.

Fördjupa skolbiobesöket

Vill du lära dig mer om film, och hur du kan använda film i skolan? Roxy erbjuder nu kurser för såväl lärare som elever; dels om filmberättande i stort, dels som samtal om en film ni sett på Roxy. I första hand sker samtalen på Roxy i samband med visning, men vi kan också komma ut och prata film i skolan.

Vi kan även ge stöd eller handledning till lärare för diskussioner med eleverna. Enklast och billigast sker det också i samband med skolbiovisning.

Om ni vill arrangera en egen visning av en film utanför vårt ordinarie program går det som vanligt utmärkt, och vi hjälper gärna till med att hitta en film som passar ert ämne. Vi visar också ofta filmer som elever själva gjort; flera skolor arrangerar årligen egna filmgalor hos oss.

Mer information om och bokning av samtal, fortbildning osv: e-posta johan.mollberg@orebro.se

Film i Örebro län hjälper gärna till med det filmpedagogiska arbetet i skolan, och ger ekonomiskt stöd till lärare som vill besöka BUFF (Barn- och ungdomsfilmfestivalen) i Malmö.

Svenska filminstitutets hemsida erbjuder mer att läsa om skolbio. Där finns även handledningar till en del filmer att ladda hem.

 

Klicka för tekniska specifikationer för egenproducerat material

Tekniska specifikationer för egenproducerat material

HD-Material
Levereras på: FAT32- eller NTFS-formaterad USB-hårddisk/USB-minne
Format: MPEG-2/4, minst HD1920 x 1080 pixlar, i eller p (Main Profile @ High Level).
Container: .TS eller .MKV
25 bilder per sekund.
Aspect ratio: 16:9.
Bitrate: 25 Megabits per sekund.
Ljud: AC3, muxat med bilden, Stereo 224 kbit alt 5.1, 448 kbit (ingen AC3-processning) eller Mpeg-1 layer 2 Stereo 224 kbit.
Sync: Inget delay, dvs. ”läppsynk”.
Vid cinemascope kopierad till 16:9 med balkar önskar vi gärna en version med eventuell textning i bild (och inte i balk) för projicering i 1:2,35.

DVD/BluRay
Helst inga menyer: "Ok" eller "play" ska starta uppspelning.
Skiva med filmen uppspelningsbar i vanlig fristående konsumentspelare
Aspect ratio: 16:9 eller 4:3 (inte letterbox), glöm ej att ”flagga” formatet.
Bitrate: 9 Megabits per sekund.
Lägg till 10 sekunder svart före och efter filmen/filmerna.

Du är välkommen att testa ditt material innan du gör en färdig kopia för visning.

Och tänk på att vi vill ha visningskopian senast tre vardagar före visning för att kunna göra bästa möjliga föreställning med din film.

För information och bokning ring 019-21 60 90 eller e-posta: kjell.g.andersson@orebro.se.

 

Salong 1 Salong 2
Salong 1
121 platser + 22 på läktaren

Läs mer

Utrustning som ingår i salongshyran: videoprojektor (2K), Bluray-spelare, mediaspelare som klarar de flesta filformat, blädderblock, WB-tavla, Internet-uppkoppling 100 Mbps och piano (!). Hörslinga finns.

Fyra st. trådlösa mikrofoner finns för extrakostnad.

Företag:
1200:-/timme dagtid vardag (fram till kl. 18.00)
1400:- /timme Kvällar och helger

Föreningar och skolor:
900:-/timme dagtid vardag (fram till kl. 18.00)
1100:- /timme Kvällar och helger

En personal ingår i alla priser.Vid filmvisning av film under 2 timmar debiteras tre timmar (inklusive personal). Moms, filmhyra och frakt tillkommer.

 


Salong 2
30 platser

Läs mer

Vår lilla salong 2 finns en trappa ned under stora salongen, och är perfekt för den mindre gruppen. Fullt utrustad med projektor (2K), mediaspelare, Bluray, Internetuppkoppling (100 Mbps) etc. I salong 2 finns ingen hörslinga.

Alldeles utanför salongen har vi ett kafé där vi kan ordna kaffe och bröd till bra pris.

Företag:
600:- /timme dagtid vardag (fram till kl. 18.00)
800:- /timme Kvällar och helger

Föreningar och skolor:
500:-/timme dagtid vardag (fram till kl. 18.00)
700:- /timme Kvällar och helger

En personal ingår i alla priser. Vid filmvisning av film under 2 timmar debiteras tre timmar (inklusive personal). Moms, filmhyra och frakt tillkommer.