orebro.se

Kvinnor & film

Serien Kvinnor & film lyfter fram filmer med fokus på kvinnors liv och situation i samhället liksom kvinnliga filmmakares arbeten. Arrangeras av Zonta Örebro I, Örebro Soroptimistklubb och Bio Roxy.

Från kl. 14.15 säljer vi fika till förmån för Kvinnohuset i Örebro

Sameblod

Sameblod
15.00 lör. 28/10

Läs mer

Sverige 2016
Regi: Amanda Kernell
I rollerna: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi Hanna Alström m.fl.
110 minuter

Sameblod återkallar den mörka period som förnekade samerna deras medborgerliga rättigheter. Men den gör mer än så. Med säker hand och lyhördhet skildrar den en ung tonårsflickas uppbrott och sökande efter en egen identitet, undan den segregation och de övergrepp som samiska barn regelmässigt utsattes för: inte endast språkförnekelsen i separata skolor utan även att som den yttersta förödmjukelsen under ett besök av rasbiologerna tvingas klä av sig inför de andra barnen i skolsalen och traktens pojkar som flinande hänger utanför fönstret.

 

Dolda tillgångar

Dolda tillgångar
15.00 lör. 18/11

Läs mer

USA 2016
Originaltitel: Hidden Figures
Regi: Theodore Melfi
I rollerna:Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst m.fl.
120 minuter

Året är 1962 och USA är på väg att förlora den stora rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen. Nasa arbetar febrilt för att försvara nationens heder och att få upp astronauten John Glenn i rymden. Tre kvinnliga svarta matematiker visar sig vara nyckelpersoner i arbetet. Här finns till exempel Katherine Johnson, underbarnet vars matematiska hjärna användes för att säkerställa den nyinstallerade IBM-datorns svajiga uträkningar.

 

Följ oss