orebro.se

Schema dag för dag: Klicka här.
Phantom Thread

Phantom Thread
18.30 sön. 25/2 Köp biljett
18.45 tis. 27/2 Köp biljett
14.00 tors. 1/3 Köp biljett
18.30 tors. 1/3 Köp biljett

Nominerad till sex Oscar 2018

Läs mer

USA 2017
Regi: Paul Thomas Anderson
Meverkande: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville, Sue Clark, Joan Brown
130 minuter

Daniel Day-Lewis spelar klädskaparen Reynolds Woodcock som levererar det yppersta i mode till gräddan av brittisk societet i 1950-talets London. Hans kärleksliv varit lite mindre lyckat, ända tills han möter unga Alma (Vicky Krieps) och ömsesidig kärlek uppstår. Men ska hans manliga självömkan förstöra deras förhållande?

Paul Thomas Andersons utsökta mästerverk om kreativitet, kärlek och patriarkat, med en oförglömlig Daniel Day-Lewis i huvudrollen som sägs vara hans farväl till filmen.

 

Utan nåd

Utan nåd
Premiär 18.45 fre. 2/3

Läs mer

Tyskland/Frankrike 2017
Originaltitel: Aus dem Nichts
Regi: Fathi Akin
Medverkande: Diane Kruger, Denis Moschitto, Johannes Krisch, Samia Chanrin, Numan Acar, Ulrich Tukur
106 minuter

I ena sekunden lever Katja ett lyckligt liv med sin man och lilla son, i nästa sekund har hennes liv förvandlats till en mardröm. För Katja startar nu en lång, komplicerad och smärtsam process för att bearbeta sorgen samtidigt som polisens spaning alltmer inriktar sig på två unga nynazister. I Katjas sinne finns bara en enda tanke som skänker henne något som ens kan liknas vid sinnesfrid… hämnd.

För publiken vid årets Cannesgala var det ingen större överraskning att Diane Kruger tog hem priset för bästa kvinnliga huvudroll för UTAN NÅD. Hennes skådespelarinsats är av kalibern att man redan bara några minuter in i filmen förstår att man beskådar något alldeles speciellt märkvärdigt.

Den tyskfödda aktrisen har tidigare setts mestadels i amerikanska storfilmer som ”Inglorious Basterds”, ”Troja” och ”National Treasure” 1 & 2, men vi känner henne även från huvudroller i europeiska filmer som Bille Augusts ”Farväl Bafana” och Fred Cavayés ”Allt för henne”.

Fatih Akins genombrott ”Mot väggen” belönades med Guldbjörnen i Berlin 2004. Framgången fortsatte sedan med ”Vid himlens utkant” som knep utmärkelsen för bästa manus i Cannes 2007.

 

Huset vid havet

Huset vid havet
Premiär fre. 9/3

Läs mer

Frankrike 2017
Originaltitel: La villa
Regi: Robert Guédiguian
Medverkande: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Daroussin, Gérard Meylan
107 minuter

En lika melankolisk som vacker livsbetraktelse signerad Robert Guédiguian

Vid en liten vik, strax utanför Marseille ligger en pittoresk villa som ägs av en äldre herre. Hans tre barn har samlats för att vara hos honom under hans sista dagar. Det är Angela, som arbetar som skådespelare i Paris, Joseph, som förälskat sig i en yngre kvinna och Armand, den enda som stannat kvar i Marseille för att driva familjens restaurang. Den vackra omgivningen väcker minnen och de börjar fundera över vad de egentligen har tagit med sig av faderns ideal och den kollektiva anda som han försökt uppfostra dem i. Tankar som ställs på sin spets när några flyktingar plötsligt dyker upp i närheten.

 

Jeune femme

Jeune femme
Premiär 9/3

Läs mer

Frankrike 2017
Regi: Léonor Serraille
Medverkande: Laetitia Dosch, Soulemymane Seye Ndiaye, Gregoire Monsaingeon
97 minuter

I Léonor Serrailles hyllade debut följer vi en ung kvinnas kamp att hitta sig själv. Paula var expert på rollen som flickvän men efter att nyligen ha separerat behöver hon uppfinna sig själv på nytt. Hon prövar olika roller och sammanhang men ingenting passar riktigt. Det enda hon är säker på är att hon har sin katt och sitt kvarter.

JEUNE FEMME vann Guldkamera-priset i Cannes och Bronshästen för Bästa Film på Stockholms filmfestival 2017.

 

Amatörer

Amatörer
Premiär fre. 16/3

Läs mer

Sverige 2018
Regi: Gabriela Pichler
Medverkande: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl
102 minuter

Gabriela Pichler är tillbaka med ett nytt drama fyllt av uppkäftig humor och ett stort bultande småstadshjärta

Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – som ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis …

Manuset är ett samarbete mellan Pichler och författaren Jonas Hassen Khemiri, som belönades med Augustpriset för sin roman Allt jag inte minns.

 

Aida

Live från Kungliga operan: Aida
15.00 lör. 17/3 Köp biljett

Läs mer
Regi: Michael Cavanagh
Medverkande: Christina Nilsson, Katarina Dalayman
Italiensk sång, svensk text
180 minuter inkl paus

När världen står i lågor behövs kärleken som mest. Giuseppe Verdis Aida är en kärlekshistoria fylld av konflikter, fanatism och martyrskap – episk i formatet, men hela tiden nära känslorna. Vi är glada att livesända den från Kungliga Operan.

Aida hade premiär 1871 i Kairo och blev snabbt ett av operarepertoarens mest älskade alster. Verdi sa själv att Aida är ”mer intensivt, mer dramatiskt” än något av hans andra verk.

Efter den kritikerrosade succén Nixon in China är regissör Michael Cavanagh tillbaka med en laddad produktion där dramat står i centrum. Vanligtvis är handlingen i Aida förlagd till faraonernas Egypten, men i den här uppsättningen ligger fokus på nutidens påtryckningar och den inre oro som slukar de hjältemodiga men sårbara människorna.

Berättelsen om Aida griper in i dagens samhällsutveckling där det pågår krig, politiska kriser och starka uppdelningar mellan olika grupper. Vi ser den obevekliga kärleken mellan två unga människor kämpa mot en fullständigt kaotisk verklighet.

 

The Deminer

The Deminer
Premiär sön. 18/3

Läs mer

Sverige 2018
Regi: Hogir Hirori, Shinwar Kamal
83 minuter

Hogir Hirori och Shinwar Kamals THE DEMINER är ett porträtt av en hjältemodig kurdisk man och åttabarnsfar; Colonel Fakhir – en lokal legend i Duhok i irakiska Kurdistan, känd för sitt arbete med att undanröja bomber och landminor. Beväpnad med nerver av stål, en enkel skyddsväst och ett par tänger, tar sig Fakhir fram i minerade landskap, vägledd av sin erfarenhet och intuition.

20 år efter Ottawafördraget – FN:s ”minförbudsfördrag” – hade den hyllade svenska dokumentären The Deminer världspremiär på den ledande dokumentärfilmfestivalen IDFA, där den belönades med juryns specialpris.

Drabbande och angeläget – och plågsamt relevant för debatten kring svensk vapenexport. Bofors levererade under 80-talet, via italienska Valsella, sprängmedel avsett för minst 1,3 miljoner minor till Irak. Många av dessa spred den irakiska armén i Kurdistan.